måndag 29 november 2010

PEPPARKAKOR




Gästbloggare

Hej! Gästbloggare Katrin är tillbaka - nu med det utlovade receptet på pepparkaksdeg :) Här har bakats pepparkakor i tre dagar, så nu blir det inte EN ENDA TILL!!!! Lussekatter blev det också, liksom ett gäng saffransskorpor, visar det en annan gång.


Det bästa med pepparkaksbak måste ändå vara den förföriska doft som lägger sig i hela vårt adventspyntade hus... mmmmm...


Pepparkaksdeg

7,5 dl strösocker
3 dl sirap
3 dl vatten
5 hg margarin
2 msk nejlikor
2 msk kanel
2 msk ingefära

Obs! Det här blir en ENORMT stor deg. Om man inte ska baka till hela släkten eller har ett abnormt pepparkaks-intag under julen räcker halva satsen gott och väl :)

Koka ihop ingredienserna i en kastrull några minuter. Låt svalna. tillsätt vetemjöl och 2 msk bikarbonat. Det är viktigt att INTE ha för mycket mjöl från början. Degen får vila över natten i kylskåp och då sväller mjölet efter en hel del. Grädda pepparkakorna i 200 grader varm ugn i ca 5 minuter. 

Avnjuts med fördel med en bit Saint Agur-ost till - gudomligt gott!!


Hälsningar Katrin 

1 kommentar:

  1. Tack gästbloggaren! Men i år "hoppar" jag pepparkakor. Firar jul där det är + 25 grader och solen lyser.

    SvaraRadera