tisdag 19 oktober 2010

GOTT FRUKOSTBRÖD






GÄSTBLOGGARE


Hej i höstrusket!! Gästbloggare K här, idag med ett gott bröd igen! Det här är en riktigt barslig favorit, receptet fick jag nämligen när jag gick på lekis (ett par år sedan med andra ord...) Men receptet står sig fortfarande och mina barn älskar brödet. Gott och enkelt, behöver inte jäsas!




Men allt blir ju inte rätt och riktigt jämt... Jag bakade bullar häromdagen och hade kavlat ut degen, haft på smör, socker och kanel och skulle bara dofta över extra kardemumma... Sniff, sniff - men vad i helskotta - det var ju VITPEPPAR!!! Jag nös hej vilt och fick förpassa degen till soporna... fniss! Ibland har man för mycket i huvudet och det går lite för fort...





Filmjölkslimpa

1/2 liter filmjölk
1/2 liter vetemjöl
1/2 liter rågmjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 msk sirap

Sätt ungen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna. Klicka ner smeten i en smörad och mjölad form. Grädda ca 55 min långt ner i ugnen. Obs! Behöver täckas med folie efter ca halva tiden, så att det inte blir för mörkt.

Hinner med ett recept till...

Den här kikärtsalladen är en frisk fläkt med hettan från chilin och syran från citronen - gott tillbehör till kött och såklart till grillat om sommaren!




Kikärt- och fetaostsallad

1 burk kikärtor
1 rödlök
5 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili, finhackad
250 g fetaost i små kuber
1-2 dl persilja (helst bladpersilja)
Saften av en citron
1 dl olivolja

Hetta upp ca 1/2 dl olivolja och stek rödlöken försiktigt ett par minuter. Tillsätt vitlök och chili en kort stund. Vitlöken får INTE ta färg! Låt svalna. 

Blanda kikärtor, persilja, cintronsaft. Tillsätt vitlöksoljan och den resterande olivljan. Blanda ner fetaosten.


ENJOY!

K

4 kommentarer:

  1. Låter kanongott! ÄLSKAR hembakat bröd, men av någon anledningen får jag aldrig tummen ur. Jag bakar ju annat, så jag har ingen bra förklaring alls. Nej, nu får det bli andra bullar (lite dåliga ordvitsar hör ju till om man är göteborgare som jag).
    KRAM Jennie

    SvaraRadera
  2. Hihi vitpeppar... så galet det kan bli! ;) Bröd är nåt jag inte behärskar att baka men, filmjölkslimpa låter ju väldigt enkelt. Hmm kanske dags för ett nytt försök igen... Kikärt-och fetaostsallat ser supersmarrigt ut. Får mig att längta till sommarn!

    Tack för recepten K!
    Kram Sanna

    Psst! det står salt två gånger :)

    SvaraRadera
  3. Will enjoy, jättefina recept verkar det som. Älskar att få recept som är beprövade!

    Har missat de två tidigare inläggen.

    1. väldigt roligt reportage med mannen och hans kläder, jag skrattade mycket.....
    2. din ljusspot i trädgården är underbar! måste få till en sådan här också!

    kram
    agneta

    SvaraRadera
  4. Låter som en god limpa, ska testa!

    SvaraRadera