torsdag 2 september 2010

MUMSIGT BRÖD



GÄSTBLOGGARE PÅ G!!










Visst är det underbart med doften av nybakat bröd!? Jag tycker om att baka eget bröd, men det är ju ofta tidskrävande och därför blir det inte så ofta som jag skulle vilja. Men hav förtröstan – här delar jag med mig av ett riktigt favoritbröd. Det är gott, nyttigt och vansinnigt enkelt att baka – kan det bli bättre? Brödet ställs nämligen in i kall ugn, värmen vrids på och knappt en timme senare är det färdigt!





Hälsolimpa

1 liter fingerljummet vatten
2 pkt jäst
1 msk salt
1 msk brödkrydda
1½ dl sirap
1 dl linfrö (jag använder krossat)
(1 dl russin, om man tycker sånt är gott…)
1 hg vetekli
Ca 1,2 kg vetemjöl eller nåt sånt (har ärligt talat aldrig mätt själv…)

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt övriga ingredienser. Gör gärna degen lite lös och skeda ner i två stora smörade brödformar (1,5 liters). Ställ in formarna i kall ugn och sätt värmen på 200 grader. Grädda i ca 55 minuter. Täck över brödet med aluminiumfolie efter ett tag, annars blir det för mörkt. 




Lägg gärna på italiensk salami och en bit brieost på det nybakta brödet och avnjut med en kopp rykande te – MUMS!


ENJOY!


K



5 kommentarer:

  1. Åh det ska jag testa någon dag!

    SvaraRadera
  2. Jag måååste bara börja baka bröd! Finns det något godare än nybakat bröd med smör på? Mmmm...
    Kram Jennie

    SvaraRadera
  3. Åh va härligt det är när man får lite nya baktips, måste provas nån dag. Såg jättegott ut, fina bilder också :)
    Ha en toppen helg
    Kram Camilla

    SvaraRadera
  4. Hejsan!
    Mmmm, det såg himla gott ut! Jag undrar vad vetekli heter på engelska och brödkryddor. För i såfall kanske jag också kunde baka det.
    Vi hade en härlig dag vid sjön förutom att jag bröt en tå.
    Ha en skön fredag!
    Kram Bodil.

    SvaraRadera
  5. Tack snälla söta du för att du vill gästblogga åt mig! Brödet ser urläckert ut och jag kommer definitivt att prova det, trots att jag "suger" vad gäller bakning, suck...

    Stora kraamizen aka

    SvaraRadera